Blog berichten

Toch maar weer terug

Eind februari ben ik naar Lima, Peru, vertrokken om daar werkzaamheden te gaan verrichten voor mijn eerste klant: “Naturandes Travel – Rondreizen Peru”. Een agentschap dat individuele reizen op maat door voornamelijk Peru en Bolivia organiseert.

De werkzaamheden voor het bedrijf: Eigenlijk alles dat Caravela Support aanbiedt! Zo zou ik kantoorwerkzaamheden verrichten (travel itineraries maken, teksten controleren, contacten met operators onderhouden), zou ik tijdens het hoogseizoen briefings houden voor de aangekomen gasten, inspectiereizen ondernemen (bijvoorbeeld hotels bezoeken, of nieuwe agentschappen contacteren en met hen excursies ondernemen om de kwaliteit te testen), en samen met Naturandes Travel het hele bestand van de optionele excursies niet alleen up-to-date maken of soms zelf te herschrijven, maar dit alles óók nog eens in een mooie brochure te zetten (de samengevoegde optionele excursies bestond eerder uit een Word bestand met teksten en fotootjes).

Een voorbeeld van de nieuwe brochure van Naturandes Travel.

Genoeg werk te doen dus! Naast dat me geleerd werd hoe men binnen het bedrijf werkte, zodat ik – indien nodig – kon invallen, kon ik me ook creatief weer eens uitleven en dat alles met wat reizen in het vooruitzicht!

Helaas viel een deel van die werkzaamheden al gauw weg toen Peru op 16 maart (10 dagen nadat het eerste COVID-geval bekend werd) op slot ging. Ik kon niet meer naar het kantoor van Naturandes Travel komen (ik mocht het district waar ik woonde niet eens uit). Van de ene op de andere dag was Peru in een volledige lockdown. Overal politie en militairen en alleen de supermarkten, de apotheken en de banken waren geopend. Als je op straat gesnapt werd en je was niet op weg naar, of op de terugweg van, de supermarkt kon je beboet of opgepakt worden. Op straat spraken agenten je aan en moest je je identificeren en zeggen waar je woonde. Was je te ver van je huis verwijderd: boete of de cel in. De avondklok overtreden omdat het hondje toch nog even een grote boodschap moest doen? Celstraf (en ’t hondje werd niet eerst even thuis gebracht).

Deze quarantaine (geen “social distancing” maar gewoon quarantaine) zou 15 dagen duren.

Ik spring even een stukje verder naar de dag van vandaag, 13 juni (ook wel bekend als “Dag 90 van de quarantaine”)… Ja, die 15 dagen is het ‘m nèt niet helemaal geworden. Bleek toch ietsje te positief ingeschat.

De situatie in Peru is ronduit slecht. De ziekenhuizen zijn overvol, er is te weinig personeel, er is te weinig apparatuur, en zuurstofcilinders zijn nauwelijks of niet meer verkrijgbaar (en wanneer te verkrijgen: Belachelijk duur! Soms wel 5 keer zo duur als voorheen).

Tientallen duizenden mensen zijn Lima ontvlucht. Groepen van soms wel meer dan 200 man die gezamenlijk op pad gingen om terug te gaan naar hun geboortedorpen in de bergen of de jungle. “Wandelingen” van soms meer dan 800 kilometer. Deze mensen hadden vaak maar 2 keuzes omdat ze de huur niet meer konden betalen (en zonder werk geen inkomen). Of ze konden op straat omkomen van de honger, of ze konden proberen hun heil ergens anders te zoeken met een kans op ziek worden of erger. Het dodental hangt hier al weken ergens tussen de 120 en 200 per dag (met gisteren zelfs een piek van 206).

Kort gezegd, de situatie in Peru is verre van goed en het toerisme ligt op z’n gat. Ik heb daarom, in overleg met Naturandes Travel, dan ook besloten weer terug te keren naar Nederland. Mijn werkzaamheden, die ik sinds het begin van de quarantaine toch al online deed, zal ik voor hen gewoon blijven aanbieden zolang hier vraag naar en mogelijkheid voor is, maar dan vanaf 18 juni dus vanuit Nederland.

Wil je net als Naturandes Travel deze quarantaine zo goed mogelijk gebruiken om die karweitjes die je nog had liggen maar nooit aan toekwam uit te voeren? Heb je hulp nodig bij het vernieuwen van teksten, of wil je je klanten aankomend jaar (of zelfs al eerder) verrassen met een verfrissend nieuwe brochure? Neem dan contact op via: info@caravelasupport.nl .

In de tussentijd wens ik iedereen veel gezondheid toe en ik hoop dat we gauw weer het leven kunnen oppakken.

Mike Appels

Eigenaar van Caravela Support

Neem contact met mij op